Sałata łodygowa – jak uprawiać w donicach

przez | 14 marca 2020

W donicach sałata łodygowa rośnie świetnie. Ma jadalne liście oraz łodygi. To również piękna dekoracja balkonu.

Sałata łodygowa w donicy – ma jadalne liście i łodygi.

Sałata łodygowa znana jest pod wieloma nazwami, m.in. głąbik krakowski, sałata krakowska czy sałata szparagowa. 

Ma jadalne nie tylko liście, ale i łodygi. Jest mniej znana niż np. sałata masłowa. Szkoda, bo jest od niej łatwiejsza w uprawie.😎

W uprawie doniczkowej – na balkonie lub tarasie – sałatę łodygową można traktować jako jadalną roślinę ozdobną. Moje sałaty łodygowe uprawiam w donicach przy drzwiach do domu.

Uprawa sałaty łodygowej w donicach:

1. Słoneczny balkon lub taras

Sałata łodygowa lubi słoneczne stanowiska. W półcieniu rośnie słabo.

2. Duża donica

Najlepsze są donice o pojemności od 10 l.

3. Ziemia

Sałata łodygowa nie ma specjalnych wymagań co do żyzności ziemi. Jednak powinna być ona próchnicza, czyli najlepiej z dodatkiem kompostu.

4. Termin siewu

W donicach sałatę łodygową najlepiej siać od razu w docelowej donicy, ustawionej na zewnątrz. Robienie rozsady nie jest potrzebne.

Sałatę łodygową sieje się od 15 marca do 15 kwietnia. Jeśli zapomni się posiać wiosną albo za późno kupi nasiona, można siać też sałatę łodygową na przełomie czerwca i lipca. Jednak wtedy istnieje ryzyko, że upały zniszczą siewki. Sałata łodygowa preferuje temperaturę do 20 stopni Celsjusza.

Sałata łodygowa wschodzi po 4-7 dniach (czasem dłużej, jeśli wiosna jest chłodna). Bardzo dobrze znosi przymrozki do minus 6 stopni Celsjusza.

Jeśli zapowiadane są duże przymrozki, donicę z sałatą łodygową przenosi się do domu. Albo przykrywa, np. kartonowym pudełkiem czy agrowłókniną.😎

Wschodząca sałata łodygowa.

Sałata łodygowa rośnie bardzo szybko, dosłownie w oczach. W miarę zapotrzebowania w kuchni rośliny wyrywa się z korzeniami, przy okazji przerywając zbyt gęsty siew. Większe sałaty łodygowe można skubać po liściu.

W pierwszych dniach czerwca sałata łodygowa zaczyna wypuszczać pęd kwiatowy i stopniowo staje się coraz mniej smaczna. Zakwita w lipcu – wtedy liście i łodyga nie nadają się już do jedzenia.

Dlatego sałatę łodygową najlepiej zjeść przed zakwitnięciem. Można ewentualnie zostawić jedną lub kilka roślin na nasiona. Ale uwaga! Kwitnące sałaty łodygowe mają około 100 cm.

5. Podlewanie

Sałata łodygowa ma dość mocny system korzeniowy. Lubi umiarkowane podlewanie. Lepiej znosi krótkie przesuszenie niż nadmiar wody.

Łodygi sałaty łodygowej można jeść na surowo, dusić, gotować, zapiekać.

6. Nawożenie

W uprawie doniczkowej można zastosować raz w tygodniu nawóz do warzyw, np. na bazie odchodów dżdżownic. Jeśli sałata łodygowa rośnie w dobrej, kompostowej ziemi, nawożenie nie jest konieczne.

Warto wiedzieć

  • Sałata łodygowa jest podobna w smaku do sałaty rzymskiej. Liście są świetne do sałatek i na kanapki. Łodygi, po oberwaniu liście, są podobne do szparagów. I podobnie smakują. 
  • Łodygi można jeść na surowo albo gotować lub dusić.

Jakie inne warzywa można uprawiać w donicach CZYTAJ TUTAJ

czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *